miercuri, 29 aprilie 2020

Ziua #44 De ce nu reușim să facem ceea ce ne propunem? (#4 timing-ul)


Un alt factor important după Roy F. Baumeister este ce el numește inerția psihologică. Se pare că timing-ul este foarte relevant atunci când ne propunem să oprim anumite acțiuni regula generală fiind că mai devreme se pare că este mai simplu decât mai târziu. Cel mai simplu exemplu care este dat și de autor se referă la capacitatea de a ne opri din a face sex cu o persoană. Este mult mai simplu dacă ne îndepărtăm la primul sărut, decât după ce ne-am dat și hainele jos. 

Acesta este un efect cunoscut în psihologie numit ”efectul Zeigarnik” demonstrat prin anii 20 care nota faptul că este în mod special dificil să întrerupem o secvență de răspuns în mijlocul acesteia. Pe măsură ce ne apropiem de finalizarea acțiunii, întreruperea produce o creștere a ruminației legată de sarcina întreruptă. Cu alte cuvinte sarcina rămâne așa pending în mintea noastră, iar mintea ne-o tot aduce în prim plan ca să ne amintească că nu am finalizat-o și să facem bine să o finalizăm ca să o poată și ea clasa și arhiva.

Inerția se referă la faptul că cu cât am practicat ceva mai mult timp, cu atât este mai greu să oprim acel comportament. Cărările neuronale sunt bine bătătorite.
Totuși nu trebuie să exagerăm importanța inerției. Adesea lucrurile își pierd atractivitatea, făcând auto-reglarea mai ușoară, după ce o satisfacere parțială a condus la reducerea motivației pentru acel comportament.

Implicațiile acestor lucruri sunt, prin urmare, că auto-reglarea este mai eficientă atunci când intervenim devreme. Prevenția va fi întotdeauna mai simplă decât intervenția. Odată ce s-a înregistrat eșecul, acesta poate, printr-un efect de bulgăre de zăpadă, să facă recâștigarea controlului foarte dificilă.
Sursa: https://www.wallpaperflare.com/

Atunci când apare un eșec al auto-reglării intră în scenă și alți factori care pot transforma un eșec minor într-o cădere majoră. Dar despre asta voi vorbi în postarea următoare.

Exercițiu

Identificați situații în care v-a fost ușor să vă stăpâniți versus situații în care a fost foarte greu și evidențiați similarități și diferențe.
Identificați situații din viața voastră în care puteți aplica principiul prevenției (ex. Cumpăr doar alimente care contribuie la stilul de viață sănătos pe care doresc să-l cultiv.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu