sâmbătă, 25 aprilie 2020

Ziua #41 De ce nu reușim să facem ceea ce ne propunem? (#2 Măsurare)


O a doua cauză majoră a eșecurilor de a face ceea ce ne propunem este faptul că nu ne monitorizăm performanța, nu măsurăm rezultatele. Eficiența proceselor de auto-control depinde de evaluarea frecventă a sinelui și acțiunilor noastre în raport cu standardele relevante, pentru a vedea unde ne aflăm în raport cu acestea.



Una din controversele majore în domeniul psihologiei sociale s-a învârtit în jurul relației atitudini-comportament, adică măsura în care și practicăm ceea ce predicăm. Și, poate că bănuiți, studiile riguroase nu au reușit să identifice decât o legătură destul de slabă între acestea două.
Iar variabila incriminată și aici este tot lipsa asta a verificării măsurii în care aplicăm ce propovăduim.

O altă zonă în care ne pierdem este atunci când suntem într-un grup și ne pierdem identitatea în acesta, responsabilitatea se disipă, iar comportamentul nostru ajunge să reflecte impulsuri și emoții pe care le-am ține sub control altfel.

În general orice pierdere a conștienței de sine (self-awareness) poate conduce la eșecul proceselor de autoreglare, pentru că a fi atenți la noi înșine și la ceea ce facem este esența funcției de monitorizare. De aceea consumul de substanțe psiho-active este adesea incriminat și utilizat ca scuză atunci când ne comportăm out of control.

O altă situație în care ne scade capacitatea noastră de a ne auto-regla este atunci când mintea este preocupată, absorbită de alte activități sau chiar de ecrane. Cine nu s-a trezit că a terminat castronul de chipsuri cu ochii în televizor?

O ultimă situație prezentată de Roy F. Baumeister este atunci când nu avem chef să intrăm în contact cu noi înșine, deoarece nu ne simțim bine dintr-un anumit motiv (ex. după o experiență neplăcută) și facem ce facem ca să evadăm într-un fel sau altul din noi înșine pentru a scăpa de stările neplăcute cu prețul pierderii capacității de a ne monitoriza și a unui comportament pe pilot automat.

Exercițiu
Căutați în viața voastră exemple de situații din fiecare categorie. Observați care sunt predilecțiile voastre, adică cât de bine stați cu capacitatea de a vă auto-monitoriza și în ce condiții vă pierdeți această capacitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu