joi, 16 aprilie 2020

Ziua #31 Disponibilitate versus îndărătnicie


Azi vă prezint o altă abilitate cheie pentru liniștea și sănătatea noastră mentală: atitudinea de disponibilitate în fața situațiilor cu care ne confruntăm. Este un concept foarte important în Teapria prin acceptare și angajament care se leagă în principal de numele lui Steven C. Hayes, dar și în Terapia dialectic comportamentală creată de Marsha M. Linehan de unde am adaptat conținutul ce urmează.

Disponibilitatea (willingness în limba engleză) se referă la o atitudine în raport cu viața și experiența caracterizată de ușurință și bunăvoință. Adesea ne aflăm în situații neplăcute, pe care nu le-am ales sau nu le dorim, care sunt inconfortabile, iritante sau sâcâitoare. Cred că ne putem gândi fiecare rapid la cel puțin câteva: statul acesta toată ziua în casă claie peste grămadă cu întreaga familie sau singur, nici n-aș ști să zic cum este mai bine, statul la cozi, statul în trafic la orele de vârf etc.
Indiferent de situație putem găsi în noi un răspuns care să fie caracterizat de disponibilitate. Putem face ceea ce se cere de la noi într-o anumită situație cu bunăvoință și din toată inima, fără să ne tragem pe fund. Când ne înfigem călcâiele îndărătniciei în fața unei situații din care nu putem scăpa de fapt, cei care au cel mai mult de suferit suntem tot noi, plus, acțiunile care derivă din starea aceasta sunt întotdeauna inadecvate, prin intensitate (împușcăm țânțari cu tunul) sau direcție (izbucnim de cele mai multe ori pe cei care nici nu au legătură cu nervii noștri, doar pentru că ne-au ieșit în cale).

Atunci când ne comportăm cu îndărătnicie:
  Refuzăm să tolerăm ceea ce se întâmplă în acest moment
□ Refuzăm să facem schimbările cerute de situație
□ Renunțăm pur și simplu
□ Facem inversul a ceea ce funcționează
□ Încercăm să schimbăm fiecare situație așa cum ne convine nouă să fie
□ Insistăm să deținem controlul cu orice preț
□ Suntem atașați de ego-ul nostru și de ceea ce vrem noi să se întâmple cu necesitate, acum!

Exercițiu

Identificați cel puțin 5 contexte în care ați practicat îndărătnicia în una din formele enumerate mai sus sau în alte forme dacă sunteți foarte creativi.

Pași pentru a cultiva o atitudine de disponibilitate:
#1 Observați-vă îndărătnicia. Etichetați-o. Permiteți-vă să simțiți cum se manifestă ea în interiorul vostru, în corp și în tendințele spre acțiune.
#2 Acceptați radical că în acest moment simțiți îndărătnicie. Nu puteți să luptați împotriva îndărătniciei cu și mai multă îndărătnicie chiar dacă se zice în popor că ”cui pe cui se scoate”.
#3 Redirecționați-vă mintea spre acceptare și disponibilitate.
#4 Executați două gesturi care exprimă acceptarea la nivel corporal:
       jumătate de zâmbet- modelul clasic este zâmbetul Mona Lisei
       mâinile disponibile (willing hands gesture/ posture)




În acest video o puteți vedea chiar pe Marsha M. Linehan exemplificând tehnica și utilitatea ei în reducerea furiei:

#5 Dacă îndărătnicia nu cedează, adresați-vă întrebarea: Care este amenințarea?


Exercițiu:
Pe parcursul săptămânii viitoare și a celor ce vor urma observați-vă ori de câte ori reușiți să manifestați o atitudine de disponibilitate și notați exemplele în agendă/ jurnal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu