vineri, 8 mai 2020

Ziua #53 Stări generative


Robert Dilts, autor, trainer și consultant în NLP și Stephen Gilligan, psiholog cu doctorat la Universitatea Stanford, unul din cei mai cunoscuți studenți al lui Milton Erickson, psihiatru, adevărat magician al hipnoterapiei, co-fondatori ai Asociației Internaționale pentru Schimbare Generativă (IAGC), ne propun un model prin care putem accesa stări generative cum le numesc ei, adică stări în care resursele noastre sunt accesibile, putând astfel facilita soluții creative.

Una din cele mai cunoscute cărți ale lor este Călătoria eroului/ The Hero's Journey:


Modelul propus de ei cuprinde un număr de 6 pași după cum urmează:

#1 Cultivarea unei stări creative, de deschidere

Căutați-vă un loc în care puteți fi cu voi înșivă, pe care puteți să-l luați în stăpânire ca fiind al vostru. Găsiți-vă o postură în care să vă puteți simți relaxați, deschiși și conștienți. Inspirați profund și spuneți-vă în gând sau cu voce tare:
Mă aduc pe mine înapoi la mine însumi/ însămi.
Mă aduc pe mine înapoi în legătură cu tot ce este bun în această lume.
Relaxați-vă corpul. Calmați-vă mintea. Simțiți-vă inima. Deschideți-vă spre puterea voastră creativă. Cel mai important lucru este să vă urmați propria respirație. Cel mai important lucru este să vă relaxați.

Acum vom ”planta” câteva semințe sau ingrediente pentru a facilita starea respectivă.

Prima sămânță: relaxarea totală a corpului
Nu vă comandați asta, nu vă impuneți asta, ci primiți această idee ca pe o sămânță căreia îi permiteți să se aprofundeze în voi înșivă: relaxarea totală a corpului.
A doua sămânță: calmul total al minții
A treia sămânță: deschiderea inimii
Simțiți cum inima se deschide profund, în siguranță spre lume.
A patra sămânță: o viziune pozitivă
Permiteți-vă să simțiți o viziune pozitivă a ceea ce doriți să creați în viața voastră, cu persoana iubită, cu ceilalți și păstrați această viziune pozitivă în inima voastră.
A cincea sămânță: azi aduc pe lume această viziune.

#2 Intenția creativă

Ce dorim să realizăm?
Ceea ce autorii numesc intenție creativă nu este același lucru cu un scop rigid. Mai ales în aceste momente pline de incertitudini dacă ne fixăm în mod rigid asupra unui scop anume, asupra unei anumite forme în care vrem să se petreacă lucrurile, s-ar putea ca exact acest lucru să ne creeze probleme, obstacole, provocări, dezamăgiri.
Avem nevoie de o focalizare clară pe schimbare care să ne confere în același timp foarte multă flexibilitate.
În starea resursă de centrare, deschidere, conexiune dezvoltată la punctul #1 concentrați-vă atenția pe întrebarea: Ce acțiune creativă pot realiza pentru a mă ajuta pe mine și pe ceilalți?

Nu vă străduiți să oferiți un răspuns, ci lăsați răspunsurile să apară. De obicei răspunsurile ne pot veni în mai multe forme:

a) Cuvinte- Care ar fi câteva moduri foarte simple în care ați putea face o schimbare creativă, ce ați putea face? (formulați o propoziție din maxim 5 cuvinte)
b) Imagini- Ce imagine mentală puteți începe să vă formați? (poate fi o imagine concretă a ceea ce puteți face, în care vă vedeți pe voi înșivă cum realizați o acțiune pozitivă sau o imagine simbolică, metaforică)
c) Gesturi- Care ar fi un gest, o mișcare corporală care ar exprima acea intenție (realizați gestul respectiv cu corpul)

#3 Conexiunea cu fluxul creativ

Cum aducem viziunea respectivă în lume? Cum putem cultiva o stare generativă, puternică, performantă? Răspuns: Prin conectarea la propriul centru, la intenția pozitivă, la resurse.

Realizați acest pas al exercițiului stând în picioare.

# Conectarea cu centrul ființei
Sunt conectat cu centrul ființei mele.
Vreau să aduc în lume ceva.
Respir profund.
Sunt deschis.
Continuați să vă focalizați atenția până când simțiți că sunteți la un scor de cel puțin 7 din 10 conectat cu propria ființă.
Îmi aduc mâinile spre centru.
Îmi iau timpul necesar pentru a mă sincroniza cu mintea, corpul, lumea.
# Găsiți o postură sau o mișcare care să simbolizeze ideea: îmi iau un angajament să aduc ”...” în lume.
Voi aduce ”...” în lume.
Evitați formulări de tipul: sper să reușesc, voi încerca, ar fi drăguț să...
# Cine vă poate spijini? (angajamentul pentru acțiune+resursele din comunitate)
Sunt deschis la toate persoanele, lucrurile, locurile, condițiile, mentorii care m-ar putea sprijini și susține să fac asta.
# Mențineți în același timp în atenție aceste 3 conexiuni (la o intensitate de minim 7/10 pentru cele mai bune rezultate):

1.  Conexiunea cu centrul ființei voastre
2. Conexiunea cu angajamentul vostru față de intenție
3. Conexiunea cu câmpul resurselor care v-ar putea susține

#4 Acțiunea

Concentrați-vă acum pe propriul corp și impulsul spre acțiune care poate s-a născut deja.
Când ne aflăm într-o astfel de stare generativă și trecem la acțiune este util să avem o linie a timpului. Faceți pași pe linia imaginară a viitorului gândindu-vă care ar putea fi primul pas, al doilea, al treilea. Linia respectivă a timpului poate fi doar în imaginația voastră sau puteți efectiv face fizic câțiva pași în față menținându-vă atenția concentrată pe intenție: Ce vreau să creez?

Cheia stării generative este faptul că nu este doar o stare mentală, cognitivă. Este nevoie să creăm o întreagă poveste în care ne punem pe noi înșine în acel viitor pe care dorim să-l creăm. Nu doar ne gândim la el sau vorbim despre el. Ne proiectăm acolo, ne teleportăm acolo astfel încât vedem deja cu ochii aceia, auzim ce am auzi dacă am fi acolo, simțim ce am simți dacă am fi acolo.
Este nevoie să repetăm acest proces pentru fiecare pas pe care ni-l imaginăm. Dacă ar fi să fac acel pas, care ar fi starea mea atunci? Ce ar fi acolo? Ce observ? Ce se petrece? Ce văd? Ce aud? Ce spun? Ce fac? Care este imaginea care reprezintă primul pas? Ce fel de imagine este? (obișnuită, simbolică)
Găsiți o mișcare a corpului, un gest, o postură care să reprezinte acel pas.
Continuați în aceeași manieră cu pasul doi, trei și așa mai departe identificând de fiecare dată cuvintele, imaginea, gestul corespunzător.
Conexiunea cu centrul
Intenție
Resurse
Acțiune
Exersare frecventă
Transformarea obstacolelor

#5 Transformarea obstacolelor interioare sau exterioare

Acesta mi se pare unul din cei mai interesanți pași ai modelului.
Evident, pe măsură ce avansăm pe calea noastră creativă vom întâlni obstacole. Și cu cât este mai mare provocarea, cu atât mai mari sunt obstacolele.
Atunci când pășim pe un teritoriu nou ne vom întâlni cu propriile răni emoționale, temeri care ne vor trage înapoi, ne vor deturna. Ceea ce autorii ne propun este să ne conectăm cu aceste obstacole în loc să încercăm să le evităm și să le aducem în interiorul stării de conectare cu centrul ființei noastre pentru a le transforma în resurse.
Observați-vă acolo unde sunteți pe calea spre intenția voastră.
            Vreau să creez asta.
            Am făcut un angajament să trec la acțiune.
Observați unde anume vă simțiți închiși, blocați, unde simțiți anxietate, unde simțiți că atenția voastră este distrasă și spuneți: ”Interesant! Aici este zona cea mai profundă a creativității mele.”
În zonele în care simțiți o ezitare: ”Vreau să aduc ”...” în lume, dar...” atingeți-vă acea zonă a corpului unde simțiți ezitarea, blocajul, teama, amorțeala, orice este acolo și aduceți acea senzație în contact cu starea de conectare cu centrul ființei voastre. Spuneți acelei senzații: ”Bine ai venit! Îți ofer un loc în echipă!” Continuați să invitați senzația respectivă să se simtă acasă în voi înșivă până când simțiți o schimbare la nivelul acesteia.
Creați un spațiu, o ”cameră de oaspeți” în care puteți fi cu orice este acolo fără a fi necesar să vă identificați cu acel lucru, să vă luptați cu el sau să vă străduiți cu tot dinadinsul să scăpați de el.
De îndată ce avem acel spațiu în care o putem conține și putem fi cu acea senzație poziționați într-o stare de conectare cu centrul ființei noastre putem aduce alte resurse în întâmpinarea acesteia. Dacă întâmpinăm un obstacol exterior cu un obstacol interior avem o problemă imposibil de rezolvat. Dar dacă întâmpinăm un obstacol exterior cu resurse interioare avem o provocare rezolvabilă probabil.

Cu toții ne-am născut cu 3 energii creative arhetipale consideră autorii:     
  • Puterea interioară, curajul, angajamentul, siguranța, determinarea;
  • Tandrețea, gentilețea, aspectul hrănitor (nurturing), soft, receptiv, bunătatea-iubitoare (loving-kindness), capitularea (letting go)
  • Aspectul jucăuș, creativ, ușurința, bucuria, posibilitatea, spontaneitatea.
Găsiți-vă o ancoră pentru fiecare din aceste energii creative, Amintiți-vă o situație în care le-ați manifestat, o persoană pe care o puteți lua ca model pentru fiecare dintre ele. Cum arată curajul?
Găsiți-vă un model somatic al curajului, al puterii, apoi faceți același lucru pentru tandrețe și pentru jucăușenie ( există un astfel de cuvânt? Îl inventăm acum dacă nu.).
Pe măsură ce veți jongla cu aceste 3 resurse ele vă vor oferi fiecare noi posibilități de transformare creativă.

#6 Adoptarea unor practici pentru consolidarea schimbărilor realizate

Devenim ceea ce practicăm frecvent. Care sunt acele lucruri pe care vă angajați că le veți practica?
Puteți practica anxietate, învinovățire sau puteți alege să practicați cea mai bună versiune a voastră. Practicați împreună cu ceilalți. Creați comunități.

Mai jos îi puteți vedea pe cei 2 autori ghidând acest exercițiu:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu