marți, 5 mai 2020

Ziua #50 Ce vânăm de fapt când alergăm după verzi și uscate?

Dacă întrebi oamenii ce-și doresc în viață vor numi o serie de lucruri: bani, mașini, case, o relație, copii, vacanțe și lista poate continua. Noi nu ne dorim de fapt aceste lucruri.

O să mă contraziceți. Cum să nu?

Nu. Ne dorim starea pe care sperăm să o trăim atunci când vom avea acele lucruri. Unii ajungem să ne condiționăm fericirea, împlinirea, liniștea de dobândirea acelor lucruri. De câte ori nu ați auzit: ”Îmi doresc un copil pentru ca să mă simt împlinită ca femeie.” sau ”Voi putea fi fericit când voi avea casa mea.” Și deși asta se propovăduiește de către societate, că un copil împlinește o femeie, ce ne facem când nu ne umple golul acela interior aducerea pe lume a unui copil? Ba chiar vine la pachet cu o serie de chestii nashpa cum ar fi: nopți nedormite, griji, responsabilități. În plus, bietul copil habar nu are că s-a născut cu această misiune imposibilă de îndeplinit, să te împlinească pe tine.

Chiar dacă nu aderați în totalitate la ceea ce vă propun, bear with me. O să mă străduiesc să explic de ce este important să stăruim puțin asupra ideii de stări.

Se atribuie de obicei lui Einstein textul: ”O problemă nu poate fi rezolvată de la același nivel la care a fost creată.” De aici trebuie să deducem că este nevoie să ieșim cumva din starea generatoare a problemei și a ne conecta cu o altă stare în care avem mai mult acces la resurse, potențialități sau pur și simplu la o perspectivă diferită.

Sunt multe lucruri pe care nu le putem controla însă, așa cum observa Thoreau ”To affect the quality of the day, that is the highest of arts.” De multe ori oamenii se ghidează după chef, care este o stare, sau după starea vremii și consideră că sunt meteo-sensibili și într-o zi cu ploaie nu pot funcționa optim.

Nu-mi amintesc când exact, dar am decis la un moment dat că starea mea nu depinde de vreme. Iar această decizie s-a generalizat și la alte aspecte: că este zi de muncă sau de weekend sau de vacanță, că este luni sau sâmbătă, că e pandemie sau nu.

Cred că este unul din cele mai importante lucruri pe care le-am realizat.

În psihologie se vorbește mult despre conceptul de stare. Dar în această postare vreau să mă refer la o anumită categorie de stări pe care le putem trăi, niște stări speciale în care ne depășim, chiar dacă temporar, limitările obișnuite și în care putem avea performanțe ieșite din comun sau putem găsi soluții creative la problemele sau dificultățile cu care ne confruntăm.

Primul autor la care mă voi referi este Abraham Maslow. Reprezentant de seamă al curentului umanist, a propus conceptul de experiențe de vârf definite astfel:

”... un episod sau val brusc, în care toate potențialele persoanei curg împreună într-un mod orientat spre scop și foarte gratificant, în care persoana este mai integrată și mai puțin scindată, mai deschisă la experiență, în care persoana își exprimă mai mult natura sau firea, este mai spontană și mai expresivă, mai funcțională, mai creativă, mai plină de umor, își transcende eul, este mai puțin dependentă de instincte etc. În aceste perioade persoana devine mai mult ea însăși, mai puternică în actualizarea capacităților proprii, mai aproape de esența Ființei ei, mai plenar umană...” A. Maslow- Toward a Psychology of Being

Nu-i așa că ar fi interesant să putem cultiva astfel de stări? Ei bine, sunt oameni care fac deja asta. O să vă spun și cum, dar înainte să fac asta vreau să vă vorbesc despre un alt psiholog, mai cunoscut poate decât Maslow, Mihaly Csiksentmihalyi și conceptul propus de acesta numit flux.

Starea de flux este o experiență în care avem senzația că realizăm acțiuni fără efort, în care suntem atât de concentrați încât nu mai observăm lucrurile fără rost, suntem perfect concentrați pe ceea ce facem, suntem în contact direct cu fluxul viu al vieții, îngrijorările, timpul parcă nu mai există, abilitățile și provocările sunt într-un echilibru perfect astfel încât performanța curge.

Dacă vă scotociți mințile sigur găsiți o astfel de experiență și în memoria voastră, o experiență în care lucrurile au mers strună. Amintiți-vă apoi ce elemente au jucat un rol important acolo în a vă facilita trăirea experienței, aprofundarea acesteia. Cum ați simțit experiența în corp? Care au fost momentele pregătitoare, cum v-ați simțit după ce s-a încheiat? Ce aspecte ale experienței ați integrat în viața de zi cu zi? Ce aspecte au rămas inaccesibile după ce experiența s-a finalizat?

Una din experiențele mele de vârf a fost când am mers pe cărbuni încinși la unul din evenimentele lui Tony Robbins- Unleash the Power Within. Aș putea să zic că Tony Robbins este un maestru al generării de stări cu totul speciale participanților la evenimentele lui. Dincolo de exercițiile propriu-zise întregul eveniment este un adevărat spectacol de lumini, sunete și desigur...provocări.


Cred că ceea ce am luat cu mine din experiența cu mersul pe cărbuni încinși 🔥🔥🔥este că limitele nu sunt cele pe care mintea noastră le crede. Un câmp larg de posibilități s-a deschis și nu s-a mai închis niciodată în mintea mea. 

Din acest motiv vă încurajez să invitați astfel de stări speciale în viața voastră. Vă voi da câteva idei cum în postările următoare. Azi vă las o înregistrare cu Tony Robbins în care ne explică importanța stărilor pe care le cultivăm:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu