miercuri, 6 mai 2020

Ziua #51 Conectarea cu stări înălțătoare (What you advertize to yourself?)

Știm cu toții că o modalitate de a băga oamenilor idei în cap sunt reclamele comerciale. Este o întreagă știință în spate, cum e mai bine să fie făcute și prezentate oamenilor. Dar ceva ce putem observa cu ochiul liber este faptul că ele sunt repetate destul de des. 

Nu știu dacă v-ați pus vreodată problema că un proces similar se derulează permanent în mintea noastră. Adică ne aducem pe ecranul minții anumite idei, imagini. Uneori petrecem o seară întreagă derulând again and again aceeași situație, aceeași conversație. Ei bine efectul nu este deloc diferit de acela al reclamelor publicitare, doar că de data aceasta noi suntem autorii. Care e efectul? 

Depinde de ce fel de imagini și idei rulăm. Dacă sunt scenarii catastrofice o să ne creăm o stare intensă de anxietate sau chiar de panică. Dacă sunt de tipul lipsă de valoare, lipsă de ajutor, lipsă de speranță, ce am avut și ce am pierdut o să ne creăm o stare depresivă și nu vom mai avea chef și plăcere să facem nimic, ba chiar s-ar putea să începem să ne întrebăm dacă merită să mai trăim. Dacă ne concentrăm pe modul în care ceilalți nu ne respectă, ne calcă în picioare o să ne creăm o stare de furie. Cam în aceste registre de negativitate operăm. 

Întrebarea mea este de ce nu utilizăm această strategie pentru a ne oferi alte filme mentale? De ce nu ne facem alt tip de publicitate mentală? 

Nu am un răspuns bun la această întrebare, dar știu, așa cum vă spuneam și în postarea anterioară, că sunt oameni care fac asta și o fac la modul deliberat și cel puțin cu aceeași frecvență cu care suntem expuși la reclame comerciale pentru a obține cu totul alte stări și alte rezultate. 

Azi vă invit să exersați un ritual pe care Tony Robbins în face în fiecare dimineață, numit priming. 

Priming-ul (amorsajul) este un concept psihologic, un fenomen care descrie faptul că atunci când suntem expuși la un stimul și apoi la un alt stimul, primul stimul ne afectează răspunsul la al doilea. Îl amorsează, se spune. Acest fenomen a fost intens cercetat datorită impactului pe care îl poate avea asupra comportamentului și obiceiurilor noastre. 

Într-un studiu publicat în 2008 în revista Science de Lawrence E. Williams și John A. Bargh se arată cum simplul fapt că experimentatorul le-a cerut participanților să-i țină puțin cafeaua care putea fi caldă sau rece a influențat evaluarea pe care au făcut-o unei persoane descrise într-un text care li s-a dat de citit ulterior. Toți au citit aceeași descriere, dar cei care au ținut cafea caldă au evaluat persoana ca fiind mai fericită, mai generoasă și mai sociabilă decât cei care au ținut o cafea rece care au văzut persoana ca nefericită, iritabilă și egoistă. 

Cred că ne este foarte ușor tuturor să ne amintim momente în care fiind obosiți, iritați din anumite motive am avut reacții exagerate la problem minore. Este ceea ce se numește amorsaj emotional. 

Sau un moment în care fiind îndrăgostiți aveam impresia că toată lumea este a noastră. 

Ideea este că gândurile, emoțiile noastre pot fi amorsate de factori de care nici nu suntem foarte conștienți, cu un impact semnificativ asupra performanței noastre în alte aspecte ale vieții. Din acest motiv nu este o idee bună să lăsăm la întâmplare ce ne amorsează. 

Așadar, vă propun să vă faceți și voi ritualul de dimineață pe care-l practică zilnic Tony Robbins prin care să începeți ziua într-un anumit mod, care să seteze tonul zilei încă din start. 

Pași 

#1 Găsiți-vă un loc liniștit unde puteți sta așezați cu spatele drept, cu ambele picioare pe pământ/ podea, cu gâtul lungit ca și când ați avea o frânghie în vârful creștetului care este agățată de tavan și vă trage puțin în sus. 

#2 Efectuați câteva seturi de exerciții de respirație timp de aproximativ 1 minut (vezi video) 

#3 Așezați-vă palmele în dreptul inimii. Efectuați respirația inimii pentru 30 de secunde (vezi video) 

#4 Gândiți-vă la 3 trei lucruri pentru care sunteți profund recunoscători. Imaginați-vă primul lucru și puneți-vă cu toate simțurile în imagine. După aproximativ un minut imaginați-vă al doilea lucru, apoi al treilea. Al treilea lucru ar putea fi un lucru mărunt cum ar fi zâmbetul unui copil sau un moment în care cineva ți-a spus un ”mulțumesc” din suflet. Chiar și în zilele proaste putem găsi așa ceva de care să ne amintim. (3 minute) 

#5 Vizualizați o lumină albă sau galbenă care vă cuprinde întregul corp, întreaga ființă aducându-vă liniște, iubire, vindecare. Observați cum curăță și îndepărtează toate problemele. Cereți luminii să vă dea putere și să vă întărească. (1-2 minute) 

#6 Trimiteți toată energia aceasta liniștitoare, iubitoare, vindecătoare celorlalți: familiei voastre, oamenilor dragi, clienților, prietenilor sau chiar și străinilor sau oamenilor pe care i-ați întâlnit doar o dată în viață. (1-2 minute) 

#7 Gândiți-vă la 3 rezultate sau 3 scopuri pe care vreți cel mai mult să le realizați, lucruri care v-ar entuziasma și v-ar bucura cel mai mult când le veți realiza. Cum anticipați că vă veți simți când veți obține acel lucru, când veți ajunge acolo? Puneți-vă în acea imagine și permiteți-vă să sărbătoriți sentimentul reușitei, împlinirii, mulțumirii, mândriei. Ca și în cazul recunoștinței luați fiecare scop, rezultat pe rând și experiențiați fulminant sentimentul succesului (3 minute) 

#8 Luați-vă cât timp aveți nevoie pentru a vă mișca corpul și a reflecta asupra exercițiului. Observați starea creată și rămâneți în ea cât mai mult timp pe parcursul zilei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu