marți, 17 martie 2020

Ziua #1 Cu frica în sân

Mulți oameni stau cu frica în sân în perioada aceasta, scroll-uind neîncetat telefoanele sau patrulând ca leii în cușcă în propria casă pentru că au ales să se izoleze sau li s-a impus asta.  Trăim cu toții ceva ce nu ne-am imaginat că ni s-ar putea întâmpla. Și ne pune la încercare în variate moduri. 
Mi-am propus să pun aici câteva lucruri care ne pot ajuta să trecem cu mai multă ușurință peste încercarea aceasta.
Anxietatea pe care o resimțim cu toții într-o anumită măsură este o emoție care are o importantă valoare de supraviețuire tocmai pentru că se declanșează atunci când ”mirosim” un pericol real sau doar perceput. Persoanele care sunt din fire mai anxioase sau au o tulburare anxioasă sunt ca și cel care are în mână un ciocan și vede peste tot cuie- adică văd pericole peste tot și unde nu sunt.
Dar de data asta există un pericol real. Un virus care poate să ne ucidă.
Ce-i drept, și dacă pericolul este real, îl putem percepe mai mare decât este în realitate. Îl putem și minimaliza mergând pe iluzia invulnerabilității personale, strategie care are costurile ei.
Unul din lucrurile care ne cresc anxietatea este tocmai faptul că nimeni nu știe sigur multe despre acest pericol care ne amenință acum și incertitudinea este, astfel, mare, alimentată fiind de tot felul de teorii conspiraționiste și imagini tulburătoare care prezintă doar frânturi din peisajul general.
Nu ne vom putea liniști căutând să ne reducem incertitudinea citind compulsiv articole și opinii ale unora și altora. Nimeni nu știe care este dimensiunea acestui pericol pentru fiecare din noi cu adevărat.
Mai este un aspect, însă, care este o condiție sine qua non a apariției anxietății și acela este resursele de a face față. Dacă pericolul este estimat ca fiind mare, iar resursele mele de a face față sunt foarte puține, risc să fiu copleșit de anxietate. Partea bună este că la acest capitol putem lucra, ne putem dezvolta resursele de a face față. Iar asta ne va ajuta să ne diminuăm anxietatea.
Voi utiliza perioada aceasta în care lucrez și eu de acasă pentru a prezenta în fiecare zi o resursă pe care o putem utiliza pentru a ne construi reziliența în fața acestei situații neobișnuite. O dată însușite, vom avea aceste resurse la posesor și le vom putea mobiliza oricând avem nevoie să facem asta. Vă invit așadar să pornim în călătoria asta de adunare de resurse împreună.
Resursa #1
Tehnici de intervenție la nivel somatic (corporal)
Emoțiile se resimt în corp și anxietatea nu se dezice. Pentru că există o legătură foarte puternică între minte (ce gândim)- corp (ce simțim la nivel senzorial)- comportament (ce facem, cum acționăm) la oricare din aceste nivele intervenim este o poartă prin care putem schimba întregul mecanism.
Voi începe cu câteva tehnici care vizează reducerea anxietății  prin tehnici de intervenție la nivelul corpului.
#1 Self-holding (îmbrățișarea propriului corp) este o tehnică pe care eu am găsit-o în cărțile lui Peter Levine, expert în psihoterapia traumei. În această îmbrățișare a propriului corp putem regăsi sentimentul de siguranță pe care îl aveam în brațele mamelor noastre când eram copii.
Instrucțiuni: adoptați fiecare poziție din imaginile de mai jos pe rând respirând pe un timp de inspirație: expirație de 1:2, adică expirația să fie de 2 ori mai lungă decât inspirația. De exemplu, inspirați pe 5 timpi și expirați pe 10 timpi sau orice altă combinație vă este mai comodă, dar care să respecte proporția de 1:2. Pe expir puteți ofta sonor (ex. sunetul Aaah sau Hmmm). Mențineți fiecare din pozițiile indicate cât timp vă ia să respirați de 5 ori în acest fel. La nevoie se poate repeta secvența de poziții/ respirații.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu