Trăim într-o lume în care între noi și obiectele dorințelor noastre se intercalează adesea obstacole, piedici mai mult sau mai puțin insurmontabile. Cele mai importante sunt totuși cele care ne stau în cale chiar în noi înșine, mai ales că stă în puterea noastră să le dăm la o parte. Așa că vă propun înainte de a explora tot ce vă poate împiedica din exterior să aruncați o privire în propria ogradă și să ochiți cel puțin acest categorii de obstacole enumerate de Master Shi Heng Yi:
Piedica #1 Tentațiile izvorâte din simțuri- de exemplu când te îmbie mirosul înmiresmat al unei pizza în ziua în care ți-ai propus să mănânci sănătos și hipocaloric.
Piedica #2 Aversiunea față de o situație, o persoană, un obiect- un soi de ”nu suport x”- adică, atunci când lăsăm vremea de afară să dicteze dacă ne ocupăm de ce ne-am propus să facem și dăm vina pe faptul că suntem meteosensibili pentru a ne justifica lipsa acțiunilor necesare atingerii scopurilor.
Piedica #3 Starea de lipsă de chef de viață și anesteziere a minții- această stare devine ca o închisoare din care pare că nu am avea nicio scăpare pentru că nu suntem în stare să ridicăm nici măcar un deget pentru a ne elibera.
Piedica #4 Mintea rătăcitoare- ”the so-called monkey mind”- mintea care nu poate sta pe o direcție suficient timp pentru a putea să fim perseverenți pe calea aleasă.
Piedica #5 Îndoiala permanentă- o stare de indecizie în care ne pierdem printre gânduri.
Bine ar fi să facem cum zice el în Ted talk să ne organizăm viața așa încât să prevenim apariția lor, dar dacă ne-am trezit cu ele în curte, va trebui să utilizăm niște tehnici/ instrumente pentru a le dezrădăcina de acolo de unde au prins rădăcini.
Una din aceste tehnici, despre care ne vorbește și Maestrul Shi Heng Yi, este RAIN:
R- recunoaște starea în care ești
A- acceptă că asta este starea ta actuală, că se petrece asta
I- întreabă-te de ce/ cum ai ajuns în starea respectivă, care vor fi consecințele dacă rămâi în această stare?
N-non-identificarea- realizarea faptului că noi nu suntem nici corpul nostru, nici mintea noastră, nici emoțiile noastre, noi putem vedea aceste elemente ca aspecte ale noastre, dar nu ne identificăm neapărat cu ele. Puteți începe de-fuziunea de aceste aspecte ale sinelui rostind pur și simplu următoarele propoziții:
Eu nu sunt corpul meu.
Eu nu sunt mintea mea/ gândurile mele.
Eu nu sunt emoțiile mele.
Pentru unii funcționează din prima, alții au nevoie să practice o vreme până când reușesc să pună această distanță sănătoasă între sine și aceste aspecte ale noastre și să nu mai ia de bune/ în serios/ să fie complet absorbiți de toate gândurile și stările emoționale care apar în spațiul interior.
La ce ne ajută de-fuziunea asta? Păi în momentul în care poți observa de la o oarecare distanță aceste aspecte ale tale, ai mai multă libertate de a alege o cale de abordare. Atât timp cât ești absorbit și identificat cu ele, acționezi doar sub impulsul lor, ești un fel de victimă a circumstanțelor fie ele și interioare.
Vă invit așadar să testați tehnica RAIN pe piedicile enumerate mai sus și să-l ascultați pe Maestrul Shi Heng Yi pentru detalii:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu