vineri, 5 august 2016

The Road to Excellence (#3)



#3 Dacă nu știi ce să faci dă cu banul- corpul spune adevărul

Cei care mă cunosc știu că atunci când nu știu ce să fac într-o anumită situație dau cu banul. Și mai și cred că este o metodă foarte bună pentru a decide ce să faci.
Ideea de bază este că nu iau decizia în funcție de ce față a monedei iese, ci în funcție de cum mă simt când văd ce iese. Ceea ce simt atunci îmi spune ce vreau cu adevărat. Nu trebuie să mă credeți, faceți o încercare pe propria piele!
De multe ori ceea ce dorim este camuflat de tot felul de alte tendințe care vin din zona: ce trebuie, ce ar fi bine, ce ar fi de dorit. Prin urmare ne găsim de multe ori într-o stare de confuzie chiar și în fața unor decizii minore (ex. care bluză să mi-o cumpăr?!)
Sau, pur și simplu, nu am fost educați niciodată să ascultăm mesajele subtile pe care ni le transmite propriul corp despre ce este bine și ce nu este bine pentru noi înșine. Dacă ascultarea propriului corp este mai simplu de făcut (pentru unii, cu excepția celor cu tulburări alimentare), în ceea ce privește unele lucruri cum ar fi alimentația: când mă simt sătul, când am senzația de foame, când ceva ”nu-mi cade bine”, lucruri la care ne îndeamnă și medicii pentru a ne construi o dietă potrivită pentru noi, majoritatea sunt mai reticenți să aplice acest principiu în alte situații decizionale.
Studiile din ultimul timp arată, însă, că ascultarea acestor mesaje subtile poate face diferența între cei care reușesc și cei care iau mereu decizii care nu-i duc în direcția bună.
Unii numesc această abilitate ”busola interioară”, Steaua polară, ”gut feeling”. Știu că pentru mulți aceste chestiuni sună a ceva ezoteric, însă, nu săriți la concluzii pripite. Neurofiziologia, domeniu care a făcut progrese serioase în ultimele decenii, ajutând la elucidarea legăturii între modificările la nivelul structurii/ funcționării creierului/ sistemului nervos și diverse comportamente, a găsit posibile explicații pentru aceste intuiții pe care le avem și care ne ghidează, adesea subconștient, deciziile.
Creierul, prin structurile subcorticale, adună, stochează și deduce reguli din întreaga noastră experiență acumulată, aplicând apoi acești algoritmi (reguli) noilor situații. Cam asta este ceea ce se numește ”busola interioară”. Oricât de ciudat ar suna, știm care ne sunt valorile deoarece avem senzații viscerale care ne informează ce este corect sau nu pe care noi le transpunem apoi în sentimente. Găsim chiar și în limbajul popular expresii de genul: ”strângere de inimă”, ”gol în stomac”, ”nod în gât”.
Antonio Damasio, cunoscut neurocercetător, a propus termenul de ”marker somatic” pentru a denumi senzațiile pe care le percepem în corp și care ne indică dacă decizia pe care am luat-o este corectă sau nu.
Pe lângă zonele din creier care procesează informațiile oferite de simțuri, atât din exterior, cât și din interiorul corpului (ex. privind poziția corpului, temperatură, nivele ale substanțelor nutritive din sânge ex. glicemia etc), există și alte zone care realizează o monitorizare similară a organelor noastre interne. O astfel de zonă este numită ”insula, situată undeva în spatele lobilor frontali. Această zonă din creier realizează de fapt o cartografiere a corpului, fiecare organ având un anumit loc în cadrul acestei hărți a corpului și are și o funcție de centru de control putând transmite semnale care să modifice funcționarea organelor în funcție de cerințe. Astfel se explică faptul că atunci când acordăm atenție unui anumit organ (ex. bătăilor inimii), resimțim mai intens senzațiile asociate cu acesta (ex. bătăile inimii se intensifică), deoarece mai mulți neuroni din zona insulei devin activați[1].
Daniel Goleman, în cartea sa Focus (ed. Curtea Veche Publishing, 2014) spune că măsura în care oamenii reușesc să-și simtă bătăile inimii a devenit o modalitate standard de a evalua conștiința de sine.
În kineziologie se practică de mult testarea musculară cu scopul de a identifica anumite dezechilibre din organism și nu numai.
Foto credit: offkltr.com
În kineziologie se consideră că acest test ne indică ce rezonează ca adevărat/ neadevărat cu subconștientul nostru, cu memoria noastră celulară, respectiv inteligența corpului. Se poate aplica și pe propria persoană, nu doar pe alții.
Există mai multe tipuri de astfel de teste ele fiind clasificate uneori în două categorii: teste ale forței musculare, testări cu ajutorul pendulului.
Îmi amintesc acum că practicam și noi în copilărie un astfel de joc cu pendulul pentru a vedea câți copii o să avem și dacă vor fi fetițe sau băieți!!



[1] A.D. Craig (2002). ”How Do You Feel? Introception: The Sense of the Physiological Condition of the Body”, Nature Reviews Neuroscience, nr. 3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu