luni, 1 august 2016

The Road to Excellence (#2)



#2 Ce este conștiința de sine?
Cu toții avem o idee despre ce ar putea fi conștiința de sine, pentru că suntem conștienți de noi înșine, de faptul că existăm în această lume, că avem anumite gânduri, sentimente mai mult sau mai puțin plăcute, suntem conștienți că avem un corp pe care-l simțim că este al nostru (din păcate majoritatea dintre noi doar când ne dă semnale disperate că ceva nu e OK cu el), avem sentimentul că suntem autorul acțiunilor pe care le facem, percepem și (ar trebui să) ținem seama de consecințele acestor acțiuni asupra propriei persoane, dar și asupra altora.
Putem chiar dialoga cu noi înșine, ne putem gândi la propriile noastre gânduri, sentimente, comportamente, demonstrând astfel capacitatea de auto-reflecție, care, spun psihologii, este o abilitate meta-cognitivă[1].
Chiar dacă această abilitate a atins cote de perfecționare maxime la oameni, există și specii de animale care demonstrează cel puțin nivele rudimentare ale conștiinței de sine. Printre acestea se află: anumite specii de maimuțe, delfinii, elefanții.
Cu siguranță te întrebi cum au reușit cercetătorii să demonstreze această abilitate la animale. Desigur, cineva a avut o idee genială. Procedura utilizată se numește testul recunoașterii în oglindă și presupune aplicarea pe fruntea animalului a unui semn vizibil după care animalul este adus în fața unei oglinzi. Dacă animalul încearcă să-și dea jos semnul aplicat de cercetători sau îl examinează cu atenție în oglindă din mai multe unghiuri, se deduce că are conștiință de sine, adică știe că el/ ea este în oglindă. Celelalte specii de animale nu știu asta și se comportă ca și când în oglindă este un alt animal.
La nivelul creierului se pare că de această abilitate este responsabilă o categorie specifică de neuroni numiți VEN-i a căror descoperire este legată de numele lui Constantin von Economo. Aceștia sunt localizați în principal în regiunile din creier care fac legătura între părțile creierului care îndeplinesc funcții executive[2] și centrii emoționali. Aceste zone din creier se activează atunci când ne vedem propria reflexie în oglindă. Unii cercetători consideră că aceste zone sunt responsabile de generarea sentimentului sinelui și al identității personale.
Cu alte cuvinte propria identitate este la nivelul cel mai fundamental un... sentiment care poate fi descris așa: ”Cum e să fii...TU?”.


[1] Meta-cognitiv- conștientizarea informațiilor pe care le deținem- ce știm și ce nu știm- și abilitatea de a înțelege, controla și manipula procesele cognitive (Meichenbaum, 1985 apud Goleman, 2014 ).
[2] Funcțiile executive (numite și de control cognitive sau sistem atențional de supervizare) sunt un set de procese cognitive cum ar fi: controlul atenției, controlul inhibitiv, memoria de lucru, flexibilitatea cognitivă, raționamentul, rezolvarea de probleme și planificarea- care sunt necesare pentru controlul cognitiv al comportamentului= selectarea și monitorizarea eficientă a comportamentelor care facilitează atingerea scopurilor propuse. (sursă: Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu