miercuri, 21 aprilie 2021

Cocktailul de chimicale care creează sentimentul iubirii

Loretta Graziano Breuning în cartea ei Habits of a Happy Brain spune că deși noi vedem iubirea ca fiind cheia pentru fericire, de fapt probabil sentimentul iubirii este creat de creier pentru că motivează o serie de comportamente care ne asigură succesul reproductiv. Autoarea vorbește despre 4 substanțe care compun cocktailul fericirii și sunt implicate și în producerea sentimentului iubirii.

Sursa imagine: https://www.thecookierookie.com/love-potion-9-martini

Dopamina: ”the joy of finding what you seek”/ ”bucuria de a găsi ce cauți”

Endorfina: ”the oblivion that masks pain”/ ”uitarea care maschează durerea”

Oxitocina: ”the comfort of social aliances”/ ”confortul alianțelor sociale”

Serotonina: ”the security of social importance”/ ”securitatea importanței sociale”

Fiecare din aceste substanțe contribuie la un aspect al iubirii și ne motivează într-o anumită direcție:

Dopamina ne semnalează faptul că o nevoie urmează să fie îndeplinită. Este stimulată de ”vânătoarea” după parteneri, dar și atunci când copilul aude pașii mamei venind spre el. Dopamina ne motivează să obținem ceea ce avem nevoie, chiar dacă acest lucru presupune efort.

Endorfina este stimulată de durerea fizică, dar și de a râs și de plâns. Ar putea explica capacitatea unor persoane de a tolera relații dureroase. Endorfina ne motivează să ignorăm durerea, pentru a putea să scăpăm din situația în care am fost răniți.

Oxitocina este stimulată de atingeri și încredere. De la comportamente de tipul a te ține de mână, la sex și orgasm, nașterea de copii, a avea grijă de copiii altor persoane, legăturile de prietenie etc. Oxitocina se mai numește hormonul atașamentului, ea ne motivează să avem încredere în alții, să găsim siguranță în compania altora.

Serotonina este stimulată de aspecte legate de statut- mândria de a fi asociat cu persoane care au o anumită poziție socială. Dominanța socială este importantă tot din punct de vedere al oportunităților de perpetuare a genelor, pe lângă faptul că generează o stare de bine. Serotonina ne motivează, astfel, să obținem respect, ceea ce ne va extinde oportunitățile de reproducere și ne va proteja progeniturile.

Aceste substanțe sunt controlate de un grup de structuri pe care le avem în comun cu toate mamiferele, numite sistem limbic. În esență sistemul limbic eliberează aceste substanțe chimice pentru a ne transmite două tipuri de mesaje: ”acest lucru e bun pentru tine, du-te spre el” și ”acest lucru nu este bun pentru tine, evită-l”. Chiar dacă primim aceste mesaje, noi nu facem întotdeauna ceea ce ne dictează sistemul limbic, deoarece o altă zonă din creier, cortexul, poate bloca impulsurile respective pe moment cel puțin și ne poate redirecționa atenția spre altceva. Autoarea consideră că în ciuda faptului că cortexul poate inhiba sistemul limbic, acesta din urmă este esența a ceea ce suntem, fiind cel care ne împinge spre acțiune. Pentru mai multe detalii despre dansul acesta între creierul mamalian și cortex, ce face fiecare și cum le putem vedea interacțiunea prin prisma unei metafore, citiți acest articol.

Și dacă vreți să citiți mai multe, aceasta este cartea:



 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu