luni, 25 iulie 2016

Will try versus will do



Ai încercat vreodată să ajuți pe cineva să facă o schimbare sau un lucru în fața căruia se tot codește? În acest caz ai auzit probabil de multe ori răspunsul: ”O să încerc...” care momentan a readus zâmbetul pe fața ta și a făcut să reînflorească speranța că ai reușit să-l convingi.
Greșit, foarte greșit....
O să încerc...” nu înseamnă nimic pentru mintea noastră. Tony Robbins avea un exercițiu foarte bun pentru a înțelege asta la nivel experiențial. Așadar,  încearcă să te ridici de pe scaunul (sau fotoliul, patul etc) pe care stai când citești asta. Dacă te-ai ridicat câtuși de puțin asta nu înseamnă să încerci, înseamnă să te ridici.
Mai încearcă o dată să încerci! :)) Ai reușit??
Ce ai simțit în corp?
Dacă ai încercat corect :)) ai simțit doar o teribilă încordare fără nici un rezultat concret în plan real. Ei bine, asta înseamnă pentru minte-corp să încerci să faci ceva.
Este un fel de limbo, de purgatoriu în care nu se întâmplă nimic. Ba mai ascunde și o capcană periculoasă. ”O să încerc...” conține în sine posibilitatea eșuării, fără asumarea responsabilității pentru eșec. Că doar am încercat, dar nu am putut. Iar după acest ”nu am putut” urmează un deoarece, pentru că... și în continuare toate scuzele pe care mintea le poate inventa pentru a justifica ceva ce ea știa de la început (sic!): că nu are nici un rost, că nu crede că are vreo șansă de reușită... quod erat demonstrandum. Nu a făcut decât să își mai întărească încă o dată convingerea pe care o avea deja că nu poate face ceva. Mai rău decât la început, deci.
O să încerc... înseamnă să spui că o să faci fără să faci, ca să scapi de presiunea din exterior și să eșuezi apoi în mod predictibil confirmându-ți încă o dată că nu avea rost să faci anyway, că nu merita efortul de a face. De fapt este o șiretenie a minții care te face să te autosabotezi. Pentru că neputând nimeni să te tragă la răspundere (nici măcar tu însuți) că nu ai încercat continui să rămâi blocat în interiorul limitelor pe care tu le-ai inventat.
Will do sau o să fac presupune un angajament, o promisiune pe care ți-o faci ție în primul rând, dar și celuilalt prin care îți asumi responsabilitatea acțiunii. Chiar dacă nimeni nu poate garanta că vei și obține rezultatele scontate, o cu totul altă energie te animă.
Spune acum cu voce tare ”O să fac!” și observă ce simți în corp! Vezi diferența?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu