duminică, 24 iulie 2016

The Road to Excellence (#1)



#1  Listen to your heart


Nothing in the world can take the place of persistence. Calvin Coolidge

George Lucas- Războiul stelelor



George Lucas a creat scenariul acestui film pe vremea când lucra ca asistent al unui regizor de la Hollywood. Un mare studio de la Hollywood i-a oferit un contract de finanțare sub rezerva dreptului de a face orice schimbări dorea în film înainte de lansare. Dacă ai creat vreodată ceva știi cu siguranță că așa ceva pentru creator este ca și cum cineva ți-ar ciunti produsul în moduri care probabil l-ar transforma în cu totul altceva decât l-ai gândit și ”născut” tu. George Lucas a refuzat contractul, punând pe primul plan independența sa creativă, luând decizia de a-și finanța singur proiectul. Desigur că fondurile i s-au terminat rapid, iar încercările de a obține finanțare de la bănci s-au soldat cu refuzuri în lanț. Un împrumut venit în ultima clipă acordat de a zecea bancă la care apelase a făcut posibilă realizarea filmului.

KFC (Kentucky Fried Chicken)

 

Povestea colonelului Sanders, cel care a construit acest imperiu care l-a făcut milionar este destul de cunoscută deja. Pentru cei care totuși nu o știu, colonelul Sanders era aproape de faliment când autostrada lângă care era restaurantul lui a fost deviată în altă parte. Prin urmare, în loc să renunțe s-a gândit să vândă rețeta lui de gătit pui diverselor restaurante în schimbul unui procent din vânzări. Se spune că a fost refuzat de  1009 ori, până când cineva a spus ”da”.  Restul îl știți.

Walt Disney

Foto credit: comicbook.com
 



Ne-a încântat copilăria și continuă să o facă pentru milioane de copii, dar și pentru copiii din noi (cei care au supraviețuit). Este aproape incredibil că Walt Disney a fost concediat de la primul lui loc de muncă pe motiv că nu are imaginație...
Istoria abundă de astfel de exemple. E suficient să cauți după cuvintele cheie: ”exemple de perseverență” pentru a găsi zeci de oameni care au reușit în ciuda opoziției din exterior să-și trăiască visul.
Ce te face să perseverezi în ciuda piedicilor și a refuzurilor care îți dau senzația că toate drumurile sunt închise? Probabil că răspunsul este încrederea fermă în valorile și principiile care te ghidează.
Dar ce anume face ca cineva să aibă această ”încredere fermă” pe când alții se lasă deturnați de îndoieli la primele obstacole?
Daniel Goleman consideră că răspunsul este conștiința de sine, mai exact exactitatea cu care decodăm semnalele interne, reacțiile fiziologice subtile care oglindesc esența experienței noastre. ”Astfel, conștiința de sine reprezintă o focalizare esențială a atenției, una care ne armonizează cu vocile interioare subtile din universul nostru intern și care ne ajută să ne conducem destinul în viață.”
Mai mult decât atât, Daniel Goleman consideră că această abilitate, acest ”mecanism de control intern”, face diferența între o viață trăită din plin și una rătăcită prin fundături

***
Mai citește o dată paragraful anterior.
Dacă ai încercat vreodată să afli de ce te găsești mereu în ceva fundături în viața ta, iată că cineva afirmă că a găsit cheia: conștiința de sine. Păi în acest caz eu aș vrea să știu TOTUL despre ce este asta, cum funcționează și mai ales dacă se poate învăța/ perfecționa. Tu nu?
***
To be continued...

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu