miercuri, 2 martie 2016

Despre acceptare versus rezistență/ intoleranță (episodul # 5)



 # 5     Schimbarea lumii interioare și exterioare

”Abandonarea rezistenței/ acceptarea prezentului nu înseamnă să accepți pasiv orice situație în care ești implicat și să nu faci nimic în această privință. Nu înseamnă nici să nu-ți faci planuri sau să nu întreprinzi acțiuni pozitive. Dimpotrivă, reprezintă înțelepciunea simplă, dar profundă, ce constă în a te supune mai degrabă decât a te opune cursului vieții” (Eckhart Tolle- Puterea prezentului).
Foto credit: vickimatthewsblogger.wordpress.com
Acțiunea care izvorăște din acceptarea calității momentului prezent este mult mai eficientă decât cea izvorâtă din furie, disperare sau frustrare.
”Dacă găsiți că situația dvs. de viață este nesatisfăcătoare sau chiar intolerabilă, numai abandonându-vă într-o primă fază puteți sparge tiparul inconștient de rezistență ce perpetuează această situație” (Eckhart Tolle- Puterea prezentului).
Dacă stăm să ne gândim care sunt problemele care ne dau de furcă, rareori sunt situații actuale, recente care au apărut. Majoritatea oamenilor au anumite frământări destul de vechi care-i chinuie și în prezent și cărora le-au aplicat de-a lungul timpului tot felul de soluții fără a ajunge la o rezolvare. Drept pentru care putem concluziona că soluțiile aplicate nu au fost eficiente, dacă nu au contribuit chiar la menținerea problemei așa cum au arătat-o mai mulți psihologi.
De exemplu, Giorgio Nardone, explică foarte elocvent modul în care soluțiile adoptate de oameni pentru gestionarea diferitelor forme de anxietate sunt ele însele parte din problemă pentru că contribuie la menținerea și chiar exacerbarea simptomatologiei. Spre exemplu, o persoană care suferă de anxietate socială prin faptul că evită situațiile de acest tip ajunge să se izoleze și să-și amplifice astfel anxietatea deoarece că nu-și oferă niciodată ocazia de a-și testa predicțiile catastrofale cu privire la ce s-ar putea întâmpla și la reacțiile celorlalți.
Când durerea este profundă cel mai probabil simțim o dorință puternică de a fugi de ea. Nu dorim să simțim ceea ce simțim. Dar nu există scăpare, doar evadări false în muncă, băutură, droguri, furie, proiecție, reprimare etc. care nu ne vor elibera de durere. Suferința nu scade în intensitate când o facem să devină inconștientă. Când negăm durerea emoțională, tot ceea ce facem sau gândim, inclusiv relațiile noastre devin contaminate de ea. O difuzăm sub forma energiei pe care o emanăm, iar ceilalți o detectează subliminal. Dacă sunt inconștienți, se vor simți obligați să vă atace sau să vă rănească într-un fel sau îi puteți răni dvs. proiectând inconștient durerea dvs. asupra lor. Vom atrage și manifesta tot ceea ce corespunde stării noastre (Eckhart Tolle).
Deoarece este imposibil să scăpăm de ceea ce simțim, singura posibilitate de a ne schimba emoțiile este să ne adâncim în ele; altfel, nimic nu se va schimba.
Când ești confruntat cu o pierdere tragică ai două opțiuni: fie cedezi, fie opui rezistență. Unii oameni devin înverșunați sau plini de resentimente profunde, alții își cultivă compasiunea, devenind înțelepți și iubitori.
A ceda înseamnă a accepta în sufletul tău ceea ce este. A fi deschis la ce-ți oferă viața. Rezistența este o contradicție interioară, o întărire a carapacei ego-ului. Ești închis. Orice acțiune ai adopta în această stare de rezistență internă (pe care am putea-o numi negativitate) va crea și mai multă rezistență externă și universul nu va fi de partea ta; viața nu îți va fi de folos.
Dacă storurile sunt trase, lumina nu poate intra.
Foto credit: blog.editoraburiti.com.br

Atunci când cedezi în interior, când abandonezi lupta, se deschide o nouă dimensiune a conștiinței. Dacă vreo acțiune este posibilă sau necesară, aceasta va fi sincronizată cu întregul și susținută de inteligența creativă, conștiința necondiționată cu care ai devenit una în această stare de deschidere interioară. Circumstanțele și oamenii îți vor fi prielnice, vor coopera. Dacă nu este posibilă nici o acțiune, te vei odihni în pacea și liniștea interioară care vin odată cu capitularea. Acesta ar putea fi sensul cuvintelor: ”Te vei odihni în Dumnezeu.”



Prin acceptarea completă a formei în care se manifestă prezentul acum, te aliniezi interior cu spațiul, care este esența prezentului. Prin acceptare, devii spațios în interior. Aliniat cu spațiul în locul formei. Acest lucru îți aduce perspectivă și un echilibru în viața ta.
Din starea de acceptare a realității/ abandonare a rezistenței vine o energie complet diferită, iar calitatea acțiunilor întreprinse crește foarte mult. Calitatea conștiinței din acest moment este elementul determinant al viitorului. Orice acțiune întreprindem este secundară. Nici o acțiune cu adevărat pozitivă nu poate să provină dintr-o stare de conștiință din care lipsește abandonarea rezistenței.
 Din această stare înțelegem foarte clar ce trebuie făcut și putem trece apoi la fapte, făcând câte un lucru pe rând și concentrându-ne asupra fiecăruia. Acest lucru nu înseamnă că nu ne putem face planuri, dar a face planuri nu înseamnă să derulăm ”filme mentale” care să ne proiecteze în viitor așa încât să uităm de clipa prezentă. Nu înseamnă nici să rămânem agățați la evenimente din trecut pe care le tot regurgităm.
 Indiferent ce acțiune întreprindem este posibil ca efectele acesteia să nu se manifeste imediat. Totodată este posibil ca în acest moment să nu putem face nimic concret și nici să nu putem ieși din situație. Putem utiliza astfel de situații pentru a ne scufunda și mai mult în momentul prezent, în starea de abandonare a rezistenței, în Ființă. De multe ori, atunci când pătrundem în această dimensiune atemporală a prezentului, schimbarea apare în moduri ciudate, fără să fim nevoiți să facem mare lucru. Universul se aliniază, devine favorabil, te ajută.
”Dacă condițiile nu se schimbă imediat, acceptarea clipei de acum vă va permite să vă ridicați deasupra lor. Oricum, sunteți liber.” (Eckhart Tolle)
Există 3 modalități prin care conștiința poate să se reverse în ceea ce faci și astfel în lume, 3 modalități prin care te poți alinia cu puterea creativă a universului. Ceea ce faci va fi disfuncțional sau va fi din ego dacă nu ia naștere din una din aceste modalități. Fiecare din acestea este dominantă la un moment dat, într-o anumită etapă a vieții și fiecare este adecvată anumitor situații.
Cele 3 modalități sunt: ACCEPTARE, PLĂCERE, ENTUZIASM.
Orice ai de făcut, simplu sau complex, ai grijă să opereze una din aceste modalități; dacă nu ești în una din aceste stări vei observa că ceea ce creezi este suferință atât ție cât și celorlalți.
Când nu-ți face plăcere să faci ceva, poți cel puțin să accepți că este ceva ce trebuie să faci. Acceptarea înseamnă a gândi ceva de genul: ”pentru acum asta este situația, asta este ceea ce momentul prezent îmi cere să fac și fac acest lucru din proprie voință”.
A face ceva dintr-o stare de acceptare înseamnă că ești liniștit în timp ce faci acel lucru. Pacea și liniștea este deci vibrația energetică subtilă care intră în ceea ce faci.
Dacă nu îți place ceva și nici nu poți accepta să faci acel lucru, oprește-te. A face altfel înseamnă să nu îți asumi responsabilitatea pentru singurul lucru pentru care poți să-ți asumi responsabilitatea- starea ta de conștiință. Și dacă nu îți asumi responsabilitatea pentru asta, nu îți asumi responsabilitatea pentru viața ta.
Foto credit: womenforone.com

Atenție la rezistența mascată! Aceasta poate să ia forma resentimentelor ascunse, a unor gânduri/ emoții nerecunoscute, a unei atitudini de tipul ”Nu-mi mai pasă!”. Ego-ul crede că puterea noastră constă în rezistența pe care o opunem, când de fapt rezistența ne izolează de Ființă, singurul sediu al puterii adevărate. Rezistența este slăbiciune și frică deghizată în putere. Ceea ce sinele fals nu știe este că prin renunțarea la rezistență, devenind vulnerabil, ne putem descoperi invulnerabilitatea adevărată și esențială.
”Dacă v-ați uitat în oglindă și nu v-a plăcut ce ați văzut, ar trebui să fiți nebun ca să atacați imaginea din oglindă. Este exact ceea ce faceți când vă aflați într-o stare de neacceptare. Și, desigur, dacă atacați imaginea, vă atacă și ea la rândul ei. Dacă acceptați imaginea indiferent care este aceasta, dacă aveți o atitudine prietenoasă față de ea, nu poate să nu devină și ea prietenoasă cu dvs. Iată cum schimbați lumea.” (Eckhart Tolle)

Foto credit: www.pinterest.com


Dacă îți dorești să întâlnești pe cineva care să repare situațiile neplăcute din viața ta, care să îți aducă bucurie în ciuda a tot ceea ce spune sau crede restul lumii, uită-te în oglindă și rostește acest cuvânt magic: ”Bună!”                     Richard Bach- Îndrumar pentru Mesia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu