sâmbătă, 31 decembrie 2022
vineri, 30 decembrie 2022
sâmbătă, 26 noiembrie 2022
Eu la întâlnire cu tine- program de dezvoltare personală în grup
În acest program invit participanții la o călătorie interioară în ceea ce reprezentăm și cum ne prezentăm fiecare dintre noi la întâlnirea cu un altul. Și am ales ”călătoria eroului”, conceptul propus de Joseph Campbell, ca o metaforă cuprinzătoare și ofertantă pentru a structura acest program care se vrea unul de auto-descoperire și dezvoltare personală în domeniul relațiilor cu noi înșine, cu ceilalți, dar și cu lumea în general.
Așadar, vă propun pentru început modulul ORIGINI în care vom descoperi rădăcinile noastre, tot ceea
ce am luat cu noi de la cei care ne-au adus pe lume și au fost primele
noastre modele, dar și de la alții care ne-au influențat într-un fel sau altul
traseul de viață, precum și ceea ce este nevoie, poate, să lăsăm în urmă.
Acest modul cuprinde 4 teme:
#1 Tipare transgeneraționale
#2 Moduri de iubire și de atașament
#3 Anatomia încrederii
#4 Valori și capacități
#2 Permisiuni
#3 Curiozitate
#4 Spontaneitate
#5 Conexiune
duminică, 20 noiembrie 2022
Cum să nu fii curcan sau ”Trecutul nu prezice așa bine viitorul”
”Un
curcan este îndopat de măcelar pe o perioadă de o mie de zile; fiecare zi îi
confirmă că măcelarul iubește curcanii ”cu o rată sporită de încredere
statistică”. Măcelarul va continua să
dea de mâncare curcanului până în preajma Zilei Recunoștinței. Apoi vine ziua
respectivă când nu mai este grozav să fii curcan. Luat prin surprindere de
măcelar, curcanul își va revizui opinia, chiar atunci când încrederea lui în
afirmația că ”Măcelarul iubește curcanii” atinsese cota maximă, mai ales că
viața unui curcan ”este foarte liniștită” și totul este predictibil într-un mod
reconfortant. (...) Surpriza va fi un eveniment de tip Lebăda Neagră pentru
curcan, dar nu și pentru măcelar.
În pățania curcanului putem întrevedea și mama tuturor greșelilor vătămătoare: confundarea absenței dovezilor (daunei) cu dovada absenței. (…) Așa că misiunea noastră în viață devine pur și simplu ”cum să nu fim curcani” sau, dacă se poate, cum să fim inversul unor curcani, adică antifragili. ”A nu fi curcan” începe cu priceperea diferenței dintre stabilitatea adevărată și cea artificială.” Nassim Nicholas Taleb- Antifragil
miercuri, 26 octombrie 2022
Burnout
duminică, 2 octombrie 2022
joi, 22 septembrie 2022
miercuri, 21 septembrie 2022
Dilema centipedului sau efectul hiper-reflectării
Se spune că un vierme din aceia care are o grămadă de picioare mergea fericit pe drum când s-a întâlnit cu un broscoi care, uimit, l-a întrebat cum reușește să meargă având atâtea picioare? La care centipedul, încercând să-i explice, a căzut în șanț și n-a mai știut cum să purceadă mai departe.
luni, 18 iulie 2022
vineri, 8 iulie 2022
We Do Not Walk Alone by Mary Stevenson
marți, 5 iulie 2022
Woundology
Recent am dat peste o referință la acest concept propus de Caroline Myss, PhD prin care autoarea încearcă să explice de ce multe persoane implicate în diferite procese de ”vindecare” rămân și se simt blocate acolo. Ele se străduiesc să-și confrunte ”rănile” din trecut, încercând să dea sens unor experiențe și traume teribile oferind compasiune și altora care împărtășesc aceleași ”răni” din cadrul grupurilor de suport, însă nu se vindecă.
Caroline Myss consideră că unul din motivele pentru care se petrece acest lucru este faptul că și-au redefinit viețile în jurul acestor ”răni” și a procesului de acceptare a acestora și nu lucrează pe a trece dincolo de ele. De fapt rămân blocați în ele.
Autoarea ne atrage atenția asupra faptului că uneori putem confunda valoarea terapeutică a exprimării propriei persoane cu permisiunea de a-i manipula pe ceilalți cu ajutorul ”rănilor” noastre. Poate că ați auzit și voi în limbajul unor persoane modul în care își explică anumite reacții: ”Am rana de abandon/ respingere/ trădare.” sau ”Am schema de deficiență.”
În loc să conceapă descoperirea ”rănilor” din trecut ca o primă etapă în procesul de vindecare, utilizează aceste ”răni” ca un stindard, iar grupurile de suport ca familii sau națiuni. Pe bună dreptate autoarea se întreabă cum am ajuns să ne purtăm astfel rănile la vedere ca pe niște medalii ale curajului?
Făcând o incursiune în istoria practicilor de dezvoltare personală Caroline Myss ajunge la concluzia că împărtășirea ”rănilor” a devenit un nou limbaj al intimității, o scurtătură pentru dezvoltarea încrederii și înțelegerii, un ritual de conexiune între oameni. Adesea ceea ce se numește ”onorarea rănilor” devine astfel o regulă a prieteniei. Dar oare doar onorându-ne reciproc rănile și permițându-ne astfel să setăm tonul interacțiunilor sociale în jurul acestui respect impus față de dispozițiile noastre afective și comportamentale înrădăcinate în acestea fără a ne permite sau a permite altora să ne invite la a ni le gestiona și depăși, nu cumva suntem doomed să rămânem captivi lor?
Genul acesta de autoritate socială, spune autoarea, poate să ne confere un sentiment intens de putere care este extrem de adictiv pentru că sănătatea nu ne va da niciodată aceste prerogative. Ce motivație ar avea în aceste condiții cineva să se vindece?
Mai mult decât atât, prin faptul că singurătatea face ravagii în societatea noastră superconectată artificial prin tehnologie, woundologia a devenit o formă de a crea conexiuni romantice când oamenii care se întâlnesc la vreun seminar sau grup de suport confundă intimitatea creată de aceste schimburi de informații personale profunde cu ceva romantic. De multe ori oamenii au impresia că și-au găsit ”sufletul pereche”, acea persoană care le înțelege perfect durerea emoțională pe care a trăit-o în copilărie. Durerea devine astfel prerechizita pentru a rămâne apropiați și a avea nevoie unii de alții, iar vindecarea, din păcate, un element ce poate amenința legătura astfel creată.
Ideea nu este să condamnăm sau să desființăm grupurile de suport. Ele pot oferi asistență și un sprijin vital pentru multe persoane. Ce mi se pare important este să realizăm faptul că nu avem nevoie doar de sprijin, ci și de provocare să ne depășim dificultățile pe care le avem.
Aceste grupuri sunt un substitut perfect uneori pentru viața socială care le-a lipsit cu desăvârșire acestor oameni. Ele devin noua lor familie sau chiar familia pe care nu au avut-o niciodată. O familie care nu îi judecă și îi acceptă așa cum sunt. Condiția să rămână în această ”familie”, însă, este să aibă în continuare nevoie de suport. Cu alte cuvinte să rămână ”nevindecați”.
Caroline Myss ne atrage atenția că scopul nu este să rămânem răniți mereu, ci să traversăm tragediile și provocările ajutându-ne unii pe alții să le depășim. Rămânând imobilizați în ”rănile” noastre, ne blocăm transformarea și trecem cu vederea darurile inerente pe care ni le oferă ”rănile” pe care le-am suferit- puterea de a le depăși și lecțiile pe care este nevoie să le primim prin ele.
Purcedeți, așadar, prin a vă întreba ce abilitate/ abilități aveți nevoie să vă dezvoltați pentru a face față cu brio efectelor ”rănilor” în viața voastră actuală, dar și în ce fel, prin faptul că v-ați confruntat cu astfel de adversități și ați supraviețuit, ele v-au întărit?
Astfel veți obține câteva indicii în ce direcție să o luați pentru a trece dincolo de etapa woundologică a vieții voastre.
luni, 4 iulie 2022
TIFF 2022 Make Films Not War
marți, 28 iunie 2022
Renunțarea la relațiile toxice
Până
când nu ne eliberăm de aceste iubiri ”neadevărate”, calea spre o iubire
adevărată va fi blocată și în sufletul nostru vom ști mereu că facem
compromisuri cu noi înșine.
Aceste legături ne diminuează viziunea despre ce este posibil în viața noastră. Le perpetuăm pentru că avem convingerea că este mai bine să ne ținem de cineva care ne iubește puțin decât să riscăm să fim singuri cu totul. A renunța la aceste relații necesită curajul care vine atunci când cineva face un angajament mai mare față de iubire, decât față de frica de a fi singur.
Katherine Woodward Thomas ne propune următoarele două exerciții, unul de reflecție, altul orientat spre acțiune pentru a identifica ce ne ține captivi în astfel de relații și ce ne-ar puta ajuta să ieșim din ele:
Exercițiu
Ce
relație (relații) suspectezi că s-ar încadra la ”legături toxice”?
Ce
frică(i) mă domină în relația(iile) respectivă(e)?
Ce obligații
simt că am datoria să îndeplinesc?
În ce
moduri mă las manipulată de sentimente de vinovăție și rușine?
În ce
fel reflectă această relație relația pe care o am cu mine însămi?
La ce
este nevoie să renunț pentru a-mi restaura sentimentul de putere personală?
(ex. încercarea de a evita ca celălalt să fie supărat pe mine, să fac pentru
celălalt ceea ce nu face el pentru sine etc.)
Ce
limite este nevoie să stabilesc și care ar restabili sănătatea și bunăstarea în
relația respectivă?
Practica în acțiune
Fă-ți
o promisiune de a renunța la relațiile toxice din viața ta.
Fă
cel puțin o acțiune pentru a restaura relația cu tine însăți (ex. Dacă ai
descoperit că prin a tolera anumite comportamente ale celuilalt te-ai maltratat
pe tine, fă ceva prin care să demonstrezi disponibilitatea de a renunța la ceea
ce te rănește și denotă o lipsă de respect față de tine)
Fă
cel puțin o acțiune prin care să stabilești o limită sănătoasă în relația cu
cineva cu care ai fost angajată într-o relație toxică.
luni, 27 iunie 2022
luni, 20 iunie 2022
miercuri, 15 iunie 2022
Despre acceptare cu Russ Harris
Acceptance does not mean ‘putting up
with’ or resigning yourself to anything. Acceptance is about embracing life,
not merely tolerating it. Acceptance literally means ‘taking what is offered’.
It doesn’t mean giving up or admitting defeat; it doesn’t mean just gritting
your teeth and bearing it. It means fully opening yourself to your present
reality- acknowledging how it is, right here and now, and letting go of the struggle
with life as it is in this moment. Russ Harris- The Happiness Trap
luni, 13 iunie 2022
Despărțirea conștientă de Katherine Woodward Thomas
Pe scala evenimentelor stresante Holms-Rahe ruperea unei relații de durată ocupă locul doi în topul celor mai stresante evenimente prin care trec oamenii. La rata actuală a divorțurilor care a ajuns la aproximativ 50% din căsătorii avem nevoie de un ghid în a ne alege partenerii și a conviețui, dar și în a ieși dintr-o relație care nu mai este funcțională astfel încât să minimizăm daunele emoționale.
Katherine Woodward Thomas a scris despre ambele aspecte:
și despre cum să ne pregătim pentru a întâlni o persoană potrivită (în cartea
Calling in ”The One”) și despre cu să ne despărțim în mod responsabil de cineva
și cum să ne construim o relație sănătoasă post despărțire (în cartea Conscious
Uncoupling despre care vreau să vă spun mai multe aici).
Autoarea ne propune câțiva pași de parcurs pentru a ne
separa de o persoană în mod conștient și asumat:
#1
Găsirea libertății emoționale- un pas în care suntem
invitați să lucrăm cu propriile emoții de frustrare, furie, tristețe, anxietate
sau orice mai identificăm în noi și a le gestiona eficient așa încât să nu
rămânem prizonierii propriilor reacții, blocați în resentimente și
neîncrezători în posibilitatea unui viitor în care să putem iubi din nou.
#2
Recăpătarea puterii personale și a propriei vieți- despărțirea de
cineva, în special pentru persoana care este abandonată de cea care dorește să
iasă din relație poate veni la pachet cu foarte multă anxietate, îndoială
legată de valoarea personală și de posibilitatea ca altcineva să mai dorească o
relație cu aceasta; adesea despărțirile trezesc în noi cele mai profunde și
arhaice temeri de respingere și abandon, sentimente de rușine și învinovățire a
propriei persoane și a celorlalți; în acest pas suntem invitați să identificăm
aceste dinamici toxice care au fost prezente și să le vindecăm.
#4
Spargerea tiparelor, vindecarea ”inimii frânte”- în acest pas
suntem chemați să ne uităm la tiparele de relaționare pe care ni le-am însușit
din copilărie și la modul în care acestea au ghidat relațiile în care ne-am
implicat; renunțarea la tiparele care nu ne mai servesc ne deschide
posibilitatea unei relaționări diferite cu ceilalți.
#5
Devino un alchimist al iubirii- deși sună ezoteric, acest pas ne invită să învățăm să
punem limite sănătoase și să renunțăm la jurămintele făcute în relația curentă
așa încât să putem să ne orientăm spre un viitor cu altcineva.
#6
Creează-ți o viață fericită post despărțire- este un pas în
care suntem invitați să luăm decizii sănătoase în privința gestionării vieții
noastre post relație și chiar în direcția reinventării noastre ca persoană;
acest pas poate implica iertarea propriei persoane și a fostului partener
pentru contribuția fiecăruia la starea actuală a lucrurilor, precum și asumarea
responsabilității pentru separare, fără a ne judeca sau a recurge la blamarea
celuilalt; ieșirea din statutul de victimă ne oferă fundamentul pentru a ne
întoarce la noi înșine și a ne orienta resursele personale spre crearea vieții
dorite.
Pentru aprofundarea conținutului pașilor și exerciții
practice utile puteți consulta cartea lui Katherine Woodward Thomas care a fost
tradusă și în limba română:
Zanshin
Îmi plac conceptele din alte limbi/ culturi, cred cu tărie că ne pot ajuta să ne extindem capacitatea de a înțelege lumea. Azi vă invit să reflectați la japonezul ”zanshin”.
Zanshin este un cuvânt utilizat în artele marțiale japoneze cu sensul de stare
de alertă relaxată. Cu alte cuvinte, o stare a minții în întregime concentrată
pe acțiune și fixată pe sarcina curentă. Puțini cred că ne putem lăuda cu așa
ceva. A fi constant conștienți de propriul corp, minte li împrejurimi fără să
resimțim asta ca ceva stresant. O vigilență fără efort.
Zanshin are chiar un sens și mai profund: alegerea de a ne trăi viața cu
intenție, de a acționa cu scop în loc să cădem mereu victime evenimentelor.
Trăim într-o lume obsedată de rezultate. Dacă am investi aceeași energie în
proces, ochirea țintei ar fi doar un efect secundar al modului în care abordăm
task-ul.
joi, 9 iunie 2022
Cum să purcedem la treabă (aviz procrastinatorilor)- regula de 2 minute
luni, 6 iunie 2022
marți, 31 mai 2022
Cum ajungem să dobândim sentimentul că merităm ceva (Mark Groves)
Când suntem prinși în relații superficiale, dar noi de fapt dorim relații adevărate, ne subapreciem pe noi înșine implicându-ne în ceva ce nu ne dorim de fapt. Vom continua să atragem astfel de lucruri până când le vom spune NU.
Ori de câte ori accept ceva ce de fapt nu vreau, spun de fapt că ceea ce vreau eu nu contează, ceea ce transmite mesajul ”Eu nu merit acel lucru!”.
Rămânând ancorați în adevărul a ceea ce vrem ajungem să merităm acel lucru.
***
When we are caught in casual relationships when we want real ones, then we innately are undervaluing ourselves by not actually pursuing what we actually want. We keep attracting it until we say no to it.
Whenever I accept something I don't really want, I'm saying what I want doesn't matter, which says: "I'm not worthy of it!"
By standing in the truth of what I want I become worthy of it.
Mai multe video-uri de la Mark Groves găsiți aici: https://www.facebook.com/watch/createthelove/
vineri, 27 mai 2022
duminică, 15 mai 2022
marți, 10 mai 2022
De ce procrastinăm?
Benjamin Hardy ne oferă 7 posibile răspunsuri la această întrebare în care s-ar putea să vă regăsiți. Totodată identificarea răspunsului valabil în cazul fiecăruia dintre noi ne poate ajuta și în privința soluțiilor care ne-ar putea rezolva sau măcar ameliora problema. Așadar,
#1 Nu ne este clar care este scopul activității respective sau avem prea multe alternative care intră în competiție pentru resursele noastre (de genul vreau și aia, vreau și cealaltă);
#2 Insuficiente recompense; cu alte cuvinte rezultatul așteptat nu are suficientă valoare pentru noi ca să trecem la acțiune;
#3 Insuficiente consecințe negative ale lipsei acțiunii (costuri pentru sinele viitor); adică dacă facem sau nu facem acel lucru nu se întâmplă mare lucru- nici nu ne va ridica cineva statuie (vezi punctul #2), nici nu vom păți ceva grav;
#4 Nu ne este clară calea prin care vom ajunge la rezultat, nu știm încotro să o luăm prin sarcină; posibil aici să ne lipsească și niște skill-uri/ abilități;
#5 Nu știm care este pasul următor, ce este nevoie să facem în continuare; aceasta este asemănătoare cu punctul anterior, dar este ceva mai local, ne blocăm într-un punct pe traseu și nu știm ce să facem de acolo încolo;
#6 Presupunem că sinele nostru din viitor va avea mai mult timp și chef să facă ceea ce sinele din prezent nu are; sau, cu alte cuvinte, de luni mă las de fumat și mă apuc de învățat;
#7 Nu e pentru tine, te chinui să faci ceva probabil for all the wrong reasons.