marți, 11 decembrie 2018

The Awakened Family- Myth #4 Good Parents Are Naturals


Shefali Tsabary consideră că este naiv să presupunem, doar pentru că a fi părinte este legat de aspectul nostru biologic și că este o parte firească a vieții, că suntem natural echipați cu tot ce avem nevoie pentru a fi părinți.
Eu, una, am spus mereu că ar trebui să facem niște cursuri și să trecem un examen serios înainte ca societatea să ne permită să devenim părinți. Pentru lucruri mult mai simple cum ar fi condusul mașinii suntem obligați să facem asta. În schimb ceva atât de important cum este meseria de părinte e la liber, pentru oricine. Chiar și în cazul celor care teoretic știu ce ar trebui să facă/ să nu facă, de la teorie la practică e o cale lungă.
Dar parentingul nu se limitează doar la cunoștințe pe care le poți învăța. Parentingul de calitate se bazează pe niște abilități cum ar fi maturitatea emoțională la care mulți dintre noi, în ciuda performanțelor academice sau profesionale, suntem restanți.
Contrar părerilor unora părinții nu știu instinctiv ce să spună, ce să facă și cum să se raporteze la propriii copii, iar parentingul în sine nu este ceva ușor, distractiv și recompensant.
Cred, alături de Shefali Tsabary că ideea de parenting a fost foarte mult romanțată. Femeile se gândesc să facă un copil în care își pun speranța împlinirii tuturor năzuințelor pe care ele însele nu au reușit să le împlinească până atunci. Grea misiune pentru bietul copil, if you asked me. Tații visează la toate lucrurile pe care le vor face cu copiii și cât de mândri vor fi de ei într-o bună zi.
Se vorbește mai puțin de cât de solicitantă și provocatoare poate fi misiunea de a crește un copil. Mai ales că este aproape sigur că acel copil nu va fi așa cum ne-am imaginat noi că va fi. Copilul pe care-l vom avea s-ar putea să aibă un temperament foarte diferit de al nostru, să fie foarte diferit de cum am fost noi când eram copii. S-ar putea să nu reușim să ne conectăm ușor cu el/ea sau chiar să-l/o înțelegem.
Când discrepanța realitatea-imaginație este prea mare, avem senzația că se prăbușește lumea pe noi. Abia când suntem copleșiți de greutățile parentingului realizăm cât de nepregătiți suntem pentru suișurile și coborâșurile aferente despre care nu ne-a avertizat nimeni.
Confruntați cu șocul schimbărilor pe care trebuie să le facem pentru a ne adapta s-ar putea să ne simțim devastați, iar cu cât ni se mai spulberă câte un vis pe care-l aveam legat de copil, ego-ul nostru primește lovitură după lovitură.
Shefali Tsabary vorbește chiar despre așteptările și propria ei experiență afirmând cu candoare: ”Singura mamă ce am fost pregătită să fiu era mama din fanteziile mele. Nu am știut cum să fiu mama copilului din fața mea.”
            Multe mame ascund sentimentele de inadecvare pe care le resimt și faptul că realizează că sunt nepotrivite pentru această responsabilitate intimidantă. Ar fi mult mai util dacă părinții și-ar lua inima în dinți și ar vorbi deschis despre dificultățile cu care se confruntă, lăsând la o parte anxietatea că nu sunt părinți suficient de buni.

            Un lucru este cert: parentingul nu e ceva natural, instinctinv, ce vine de la sine. Nu e ceva ce vom ști pur și simplu să facem pentru că ne e scris în gene. Parentingul este o abilitate care ne ia uneori ani de zile pentru a o dobândi. Ca și alte abilități, presupune un angajament profund de a practica zilnic, consecvent niște lucruri.
În loc să perpetuăm convingerea eronată că parentingul e o a doua natură pentru oameni, am face mai bine să recunoaștem că seamănă mai mult cu aterizarea într-o altă lume străină unde nimeni nu vorbește limba noastră și că pentru a ne conecta cu copilul vom trece prin multe furtuni emoționale și nu va fi așa ceva instantaneu, ci ne va lua timp, stăruință și că pe alocuri ne va veni să ne zmulgem părul din cap și să fugim cât vedem cu ochii.
Copiii nu vin pe lume ca să ne facă să ne simțim bine legat de noi înșine, ci, de multe ori vor face exact contrariul.
Să nu mai vorbim de faptul că atunci când apare un al doilea sau al treilea copil nu ne putem baza în mod necesar pe ceea ce am învățat crescându-l pe primul, deoarece ceea ce a funcționat în cazul acestuia s-ar putea să nu dea aceleași rezultate cu următorii. Nici nu putem avea vreo siguranță că ar putea funcționa ceea ce a funcționat cu noi când am fost noi copii.
Doar atunci când vom fi dispuși să acceptăm cu brațele deschise procesul de dezvățare și reînvățare pe care-l presupune parentingul vom putea să ne creștem copiii în maniera unică pe care aceștia o merită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu