”La polul opus experiențelor concrete legate de simțuri se află dispensarea
de simțuri. Dacă renunțăm la simțuri, ele ne mai rămân la dispoziție doar cât
să ne orientăm în lume, însă nu ne mai aduc nicio plăcere. Ne ajută să
funcționăm, însă nu punem preț pe conexiunea cu trăirile noastre interne, cu
experimentarea profundă a lumii. Poate că în acest fel lucrurile se întâmplă
mai repede, însă nu mai trăim experiențe semnificative, nu ne mai conectăm cu
lumea. Stările noastre corporale nu mai joacă atunci decât un rol mărunt. Cât
de puțin ne apreciem simțurile, nu în ultimul rând din cauza presiunii
timpului, se poate observa în faptul că ne comunicăm experiențele importante din
punct de vedere emoțional sub formă de informații, nu ca povestiri, golindu-le astfel
afectiv.
În plus, renunțarea la simțuri înseamnă și faptul că nu ni le mai percepem
și nu ni le mai exersăm. Mesele noastre pot fi o sărbătoare pentru simțuri- sau
nu. Când mâncăm ceva rapid, automat, fără să gândim, fără să savurăm cu
adevărat mâncarea pentru că suntem cu mintea în altă parte, am ratat ceva.
Dimpotrivă, o existență senzorială ar fi una care ne-ar îmbogăți. Viața are loc cu adevărat acolo unde suntem și nu acolo unde nu suntem. Micile bucurii sunt cele care
determină, în cele din urmă, calitatea vieții de zi cu zi și ne fac să fim în
rezonanță cu lumea.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu