sâmbătă, 26 martie 2022

Actualizarea sinelui

Abraham Maslow, în cartea sa Motivație și personalitate, dedică un întreg capitol acestei trebuințe ultime a oamenilor, aceea de actualizare a sinelui. Autorul ne propune o listă de caracteristici ale persoanelor care sunt pe drumul actualizării sinelui, așa că, dacă aveați nevoie de repere sau ținte, încotro să vă orientați, vă las săptămânal câte un indiciu.

Iată-l pe primul:



Și ca o reamintire, actualizarea sinelui este în topul piramidei trebuințelor umane, unul din modelele cele mai cunoscute despre ceea ce ne motivează, cu toate că a fost elaborat de mai bine de jumătate de secol.

Iar dacă doriți să aprofundați, aceasta este una din cărțile traduse și în limba română ale autorului:


Enjoy!

duminică, 20 martie 2022

Cum să NU ne pierdem timpul în căutarea fericirii

 Trebuie să recunosc încă de la început că nu știu cum sau unde vă veți găsi fericirea, dar ceea ce știu este:

1. Unde sigur nu e de găsit- așa că azi mi-am propus, așa cum spune și titlul prezentării, să vă scutesc de a pierde timpul și motivul pentru care consider valoros să vă economisesc timpul este pentru că fiecare ajungem să realizăm la un moment dat în viață cât este de important ca o resursă irecuperabilă;

2. Chiar și atunci când veți ști toate aceste lucruri pe care urmează să vi le prezint, lucrurile se vor schimba atunci și doar atunci când veți face ceva, cât de mic, diferit.

Pentru început vă lansez provocarea propusă de filosoful Robert Nozick:

Iată rezultatele votului participanților aici:

  • cei care ați răspuns DA- rămâne să așteptați până se va inventa așa ceva (cu riscul de a vă pierde timpul așteptând) sau să-i faceți o petiție lui Elon Musk, poate, poate grăbește lucrurile
  • cei care ați răspuns NU- de ce nu? (Motivele gravitează de obicei în jurul faptului că vrem să avem ceva de-a face cu fericirea noastră, nu ne dorim o existență din aceasta vegetală.)

Dar ceea ce facem sau nu facem în slujba fericirii noastre poate face toată diferența.

Ca metaforă pentru abordarea mea de azi am ales această imagine:

Milton Erickson, de numele căruia se leagă domeniul hipnoterapiei ericksoniene pe care o practic și eu, și-a început cariera ca un fin observator la ferma, ranch-ul tatălui său și în una din relatările anecdotice despre viața lui ne istorisește despre un vițel îndărătnic pe care tatăl său încerca să-l tragă în grajd, iar acesta se împotrivea din toate puterile. Erickson, copil fiind, s-a pus pe râs, văzând întreaga scenă la care tatăl său, furios din cauza vițelului, i-a strigat să vină să-l tragă el în grajd dacă se crede mai deștept. Iar Erickson s-a dus și a tras vițelul de coadă, iar acesta, opintindu-se să-i reziste, a aterizat direct unde dorea tatăl să ajungă.

Așadar, chiar dacă pare că vă trag în altă direcție în prezentarea mea și deloc înspre fericire, puteți suspecta că am o agendă ascunsă.

Revenind la ce facem sau nu facem în slujba fericirii, am ales și acest citat din Rumi care îmi place foarte mult, la care revin adesea și la care mi-am propus să vă invit și pe dvs. să reflectați. Cred că putem liniștiți să înlocuim cuvântul iubire cu cuvântul fericire.

Iar ceea ce va urma în continuare vă voi prezenta 10 astfel de bariere pe care mulți dintre noi le punem în calea fericirii noastre având uneori convingerea că sunt căi de a ajunge la ea. Să explorăm împreună așadar cum ne putem pune bețe în roate mai cu spor!

#1 Condiții greu dacă nu imposibil de îndeplinit



Iar dacă faza cu căsătoria nu funcționează, puteți să vă orientați spre: câți bani faceți, cum arătați și câte kilograme aveți, și așa mai departe, posibilitățile sunt nesfârșite!

#2 Timp departe de prezent

  •  în trecut: regrete (și lăsați timpul să treacă fără a face ceva ca să adunați și mai multe, ce e așa de rău în a fi strângător?), glorificare (unde sunt zăpezile de altă dată...?), persoane pe piedestal

  • în viitor: îngrijorarea (nu doar că nu vă ajută să rezolvați problemele zilei de mâine, dar vă poate răpi și pacea zilei de azi), scopuri ambigue și contradictorii (cea mai bună mamă, carieră, master), așteptări nerealiste- iată și câteva exemple concrete:




#3 Comparația în defavoarea propriei persoane- de ce să ne uităm la cei mulți care au mai puțin ca noi, de ce să nu ne uităm cu jind doar la ce au alții și noi nu avem?

#4 Timp cu oameni care vă storc de energie- nu zice și proverbul: ”spune-mi cu cine te înfrățești ca să-ți spun cine ești”- de ce să vă însoțiți cu oameni care vă inspiră când puteți să vă dați sufletul pentru oameni care oricum nu vă apreciază și se vor muta la următoarea stație de alimentare atunci când nu veți mai avea ce să le oferiți?

# 5 Plângeri fără a face ceva, fără a putea aprecia ceva din ceea ce avem deja: nu este iad mai mare decât acela în care nu te poți bucura de nimic din ceea ce ai, așadar, iată o oportunitate de neratat de a mai bate un cui în coșciugul fericirii!

#6 Evitarea problemelor- dacă nu aveți deja suficiente în repertoriu, vă pot oferi cu duiumul: tehnici de procrastinare, distragere a atenției, gândire pozitivă și alungarea oricărui gând negativ, până când doar asta mai facem, ping-pong cu gândurile, în timp ce țânțarul s-a făcut armăsar.

#7 Mulțumirea tuturor, inclusiv a propriei persoane- nu ar fi drăguț așa o lume în care toată lumea e mulțumită, iar noi ne facem luntre, punte și preș pentru asta? Știu, e o întrebare retorică...

#8 Schimbarea celorlalți- aici intervine adevărata măiestrie nu-i așa?! și este un proiect care ne poate lua întreaga viață, fără reușite semnificative.

#9 Atașare excesivă de scopuri, rezultate, poziții, oameni, bani- ne ajută și muzica să ne consolidăm convingeri care ne vor susține în a suferi precum câinii dacă relația aceea pe care am bifat-o la punctul #1 se va rupe.


#10 Ședeți pe canapea cu ochii în ecrane, singuri și sedentari- fericirea sigur nu o vom găsi așa, dar măcar ne vom scurta viața care oricum, în condițiile astea, e suficient de chinuitoare.




 



luni, 14 martie 2022

Povestea ciocanului/ The Story of the Hammer

 Adaptat după Paul Watzlawick The Situation is Hopeless, but Not Serious

Un bărbat dorea să-și atârne un tablou pe perete însă nu avea un ciocan cu care să bată cuiul. Știa că vecinul are unul așa că s-a gândit să i-l ceară împrumut. Pe când să se ducă la ușa vecinului îl lovește o îndoială: ”Dacă nu va vrea să mi-l dea? Ieri abia m-a salutat pe scările blocului. Poate se grăbea...Sau poate s-a prefăcut că se grăbește deoarece are ceva mine. Și de ce Doamne, să aibă ceva cu mine, ce i-am făcut? Mereu am fost amabil cu el! Evident că își face filme în cap. Dacă cineva mi-ar cere mie ceva, bineînțeles că i-aș da. De ce nu vrea vecinul să-mi dea ciocanul acela? Cum poate cineva refuza o simplă cerere? Oamenii ca el sunt o pacoste de-a dreptul. S-o gândi că depind de el pentru că, vezi Doamne, are un ciocan. O să-i spun câteva imediat!”

Astfel omul nostru se duse val vârtej la ușa vecinului și sună insistent. Când vecinul deschide ușa, înainte chiar să-i poată da ”Bună ziua”, omul nostru îi strigă: ”Poți să-ți ții ciocanul că nici măcar nu-mi trebuie, nemernicule!”

Sursa foto: pixabay

A man wants to hang a picture. He has a nail, but no hammer. The neighbor has one and our man decides to borrow it. But then and there a doubt occurs to him: ”What if the neighbor won’t let me have it? Yesterday he barely nodded when I greeted him. Perhaps he was in a hurry. But perhaps he pretended to be in a hurry because he does not like me. And why would he not like me? I have always been nice to him; he obviously imagines something. If someone wanted to borrow one of my tools, I would of course give it to him. So why doesn’t he want to lend me his hammer? How ca none refuse such a simple request? People like him really poison one’s life. He probably even imagines that I depend on him just because he has a hammer. I’ll give him a piece of my mind!”

And so our man storms over to the neighbor’s apartment and rings the bell. The neighbor opens the door, but before he can even say ~Good morning~, our man shouts, „And you can keep your damned hammer, you oaf!”


Conferința În căutarea fericirii


Pentru înscrieri click aici:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfcrfxUHmQPycQTMpoLcRxo4HN8ADRkt-MP7Yn5f2j6w3RYhA/viewform?fbclid=IwAR0hDiE7CSyGSABKb_6AO9i6BgdyxNJhFHj81bpUwdo7NrnRt7y3QAWm98M